woensdag 10 juni 2020

34 Mashhad




Dag 34 Donderdag 29 Mei 2008 Mashhad



Vroeg uit de veren en op naar de Heilge schrijn met de dames bij de ingang de dames appart kregen nog een extra stel lappen over hun hoofd en lichaam zodat je nog alleen nog maar een heel klein plukje haar van hun kon zien leek wel de lappendag van Hoorn wel. Ik moest naar de andere kant fototoestel inleveren en je wordt grondig onderzocht in 1994 vielen hier 27 doden toen een gek hier een bom plaatste bij de Heilige Schrijn. Vanaf die tijd mag niemand meer iets naar binnen nemen.

Op weg naar de Holy Shrine



Op weg naar de ingang

We zijn er bijna


De kassa



De moskee De Haram-e Motahar-e Eman

Er moet nog ergens een loper uitgelegd worden


Wilde graag op de foto
Liesbeth was al doorgelopen en had de Heilige Schrijn al gezien Jos wilde haar camera,s niet inleveren en op laatst deed ze het toch ik moest nog wachten op een gids. Duurde me allemaal te lang dus ik ging maar naar binnen kon zonder problemen door alle spiegeltjes zalen naar de Heilige

Kaartje kopen hier en je fotoapparaat inleveren

Dan mag je doorlopen

Hier kan je de bus pakken als je geen vervoer hebt



Schrijn doorlopen en alles goed in me opnemen een prachtig kunstwerk wat ze hier gebouwd hebben. Momenteel beslaat het hele gebeuren ongeveer 240 hectaren maar ze kopen momenteel de hele omgeving op zodat het straks 800 hectaren beslaat.



Toen maar weer de uitgang opgezocht waar ik al opgewacht werd moest mee naar de afdeling buitenlanders waar Jos en Liesbeth al zaten hadden de film over de moskee al twee keer gezien nu was ik aan de beurt. ook moest ik nog mijn adresgegevens geven en kreeg een dvd van de film gratis mee met nog wat documentatie, hele vriendelijke mensen hier.


Daarna ging het naar het carpetmuseum. Hier ligt een beroemd tapijt van de zeven heilige steden uitgestald. Dit tapijt zou geknoopt zijn door tienduizend wevers over een periode van veertien jaar en het heeft ongeveer 30 miljoen knopen. Daarna wilde ik ze snel mogelijk naar buiten want de dames gaven me de tijd tot 10.30 uur. Viel niet mee om naar buiten te komen moest helemaal omlopen want ik mocht nu niet meer door de zalen waar ik eerst door liep. Van de hele groep is het alleen maar Elisabeth en mij gelukt om binnen te komen en de Heilige Schrijn te zien. De meisjes waren al op pad want de tijd was verstreken kon ze nog net inhalen Op naar de fotograaf de meisjes lieten hun foto, s op dvd zetten. Nu heb ik 3 dvd met fotos over de reis ongeveer 2000 stuks met mijn foto,s ook nog eens 1600 komen we al heel eind om een indruk van onze reis te krijgen. Hierna ging het naar de Bazaar onderweg kregen we honger geen restaurant te vinden Jos ging maar terug naar het hotel had

Muzikant



geen zin meer in de hitte verder te sloffen. Kwamen in gesprek met een Iranier die een goed restaurant wist op de 6 etage van een hotel alleen voor Moslims in het restaurant mochten wel toeristen komen wij er naar toe we nodigden deze heer uit om met ons de maaltijd te gebruiken bleek een leraar engels te zijn. Mooi uitzicht over het terrein van de moskee wat foto,s gemaakt en gegeten. Hierna met hem verder de omgeving bekeken. Het blijkt dat er een groot drugsprobleem onder de jongeren hier heerst . Nog wat over politiek gebabbeld, onze vriend Wilbers en zijn film kwamen ook nog ter sprake. Daarna naar dit Internet cafe gegaan. Morgen wordt het spannend als we naar Turkmenistan gaan kijken of we wel naar binnen mogen met onze verlopen visum,s en kijken of het document van de ambassade rechtsgeldig is aan deze grens. Morgen zijn we 35 dagen onderweg en verlaten het midden Oosten en gaan Centraal Aziee binnen.

Iets over Mashad
Mashad is dé heilige stad van Iran. De Haram-e Motahhar-e Emam Reza (heilige schrjn van
Imam Reza) trekt jaarlijks miljoenen pelgrims.Vrouwen moeten hier een chador dragen.
In Mashad is het ook mogelijk een bezoek te brengen aan twee belangrijke musea. In het Muze-ye Moqaddas staan o.a. de in goud en zilver uitgewerkte schrijndeur van het mausoleum en een beroemd tapijt van de zeven heilige steden uitgestald. Dit tapijt zou geknoopt zijn door tienduizend wevers over een periode van veertien jaar! Het is bijna onvoorstelbaar dat men aan zon groot project ooit begonnen is. In het kleinere Muze-ye Qods-e Razavi tref je een mooie verzameling van handschriften aan. Zoals in iedere Iraanse stad kun je ook in Mashad uitgebreid ronddolen in de overdekte bazaars. Iedere bazaar heeft een eigen specialisme. Vaak sta je midden in de bazaar opeens oog in oog met een koranschool of karavanserai.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Info over deze reis

We reizen door 7 landen in 65 dagen. Van Damascus naar Beijing in Kirgizstan maken we nog een trekking van 5 dagen door de bergen  na...